Lax med blåbär
Mat

Lax med blåbär

Första gången jag åt lax med blåbär var hos min goda vän Camilla. Det här var långt före den antiinflammatoriska eran. Men gott var det redan då, även om vi inte visste hur ofantligt nyttigt det var!

Laxen är ju en fet fisk med fina Omega3 fettsyror. Bra för hjärnan till exempel! Bären innehåller polyfenoler som ger bäret dess färg och fungerar som antioxidanter. Ni ser, jag har läst på lite. Men i ärlighetens namn vet jag mest att fet fisk är bra, Omega3 är bra, bär är nyttiga och grönsaker i all dess form är hälsosamma. Det är inte så viktigt för mig att veta exakt hur allt fungerar i kroppen. Men för den som vill veta mer, finns det ju numer en uppsjö att läsa ur. Både på nätet och i bokhandeln. Och jag har läst, men det fastnar inte riktigt …

Först skar jag blomkål, broccoli och morot i lagom stora bitar. Dessa kokade jag i rikligt med vatten och buljong. Cirka 20 minuter. När de var mjuka, hällde jag av vattnet och hällde på en skvätt havregrädde. Detta mixade jag med en mixerstav till ett luftigt mos.

Under tiden grönsakerna kokade gjorde jag iordning laxfiléer som jag lade i en ugnsfast form. Saltade och pepprade och hällde över blåbär. Sen ringlade jag olivolja över alltihopa. Skjuts in i ugnen på 175 grader i 15 minuter (laxen var färsk).

Till detta blev det en sås gjord på havre-creme fraiche, dijonsenap, lite citron och kryddor.

Voila! Middag och matlådor för flera luncher denna vecka. Ambitiöst!

morötter blomkål och broccoli
Morötter, blomkål och broccoli kokas mjuka.
Lax med blåbär
Innan laxen åkte in i ugnen.
Inlägg skapade 58

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen